Studioparallel

Art Fund Pavilion 2009 – London

Posted in Competition by pierre forissier on March 21, 2009

Art Fund Pavilion competition – submission for cre8architecture

artfund-boards-1-mini

The objective of The Art Fund Pavilion architecture competition is to provide The Lightbox in London with a semi-permanent summer pavilion which will sit alongside their RIBA award-winning building by Marks Barfield Architects.

This is one of the two entries submitted by cre8architecture.

The concept of the pavilion is to experiment with a developmental pattern in the evolution of an organism, to let spontaneous forces go without mediation. This results into an organic structure that wraps itself with a protective membrane. The main structure is a plywood frame assembled into ribs-like elements in a 200x400mm perpendicular grid. Ribs depth & thickness are integral and adjustable parameters of the model.

Project published in:

Fastcompany (USA) June 09

What is Computer Numerical Controlled Design? Five Beautiful Examples’

Arquitectura y Diseno magazine (Spain) October 09

Archdaily May 09

Advertisements
Tagged with: , ,

flood design RIBA competition 2008

Posted in Competition by pierre forissier on October 14, 2008

Submission for cre8architecture

Article by Project Scotland below:

‘Water Good idea’

A flood tolerant house design has been unveiled by Cre8 Architecture, utilising the ingenuity of nature’s water lilies to solve the problems of man.

The elaborate concepts were launched as part of a competition run by insurers Norwich Union with support from the Royal Institute of British Architects (RIBA).

Both organisations were concerned with increasingly watery projections for the future and a related encroachment upon flood plain land.

Cre8’s commended entry provided a water tight family home and garden that can be clustered amongst like minded structures to form a veritable suburban archipelago.

These designs will not be forgotten as mere competition entries however as they are published in a compendium of design strategies, each applying a unique approach to the mitigation of flood risk.  Providing a useful resource for future land starved architects.

Recognising that the only certainty of the future is continued change the Cre8 team plumped for the core attributes of efficiency, sustainability and social responsibility.

The resulting concept opted to let water in rather than push it to the side.  By building in such a measure of absorption vulnerable adjacent areas are afforded a degree of protection.

A floating pad provides buffer between liquid and solid, from this a central core of services provides the backbone of the house.  A double articulated joint at first floor level allows the height of the ground floor to vary without impacting upon the first floor and above.

Such techniques aim to tame the powerful forces of nature, allowing habitation of borderline areas and easing pressures on scant land’.

http://www.architecturescotland.co.uk/news/1187/Water_good_idea.html

Tagged with:

ice wide shut

Posted in CG, Competition by pierre forissier on October 14, 2008

Tagged with:

lane housing – st andrews

Posted in Competition by pierre forissier on October 14, 2008

beach hut

Posted in Competition by pierre forissier on October 14, 2008

Clydebank Canopy – RIAS competition

Posted in Competition by pierre forissier on October 1, 2008


Clydebank Canopy – RIAS competition – submission for cre8architecture

Our response to the Clyde Rebuilt / RIAS Competition brief was to extract a shape from Clydebank’s ship-building heritage and abstract it into a dynamic new form that energises the canal.

A myriad of interpretations exist … flower petals, leaves, feathers, propellers, vertebrae – we see a beautiful sculptural form that glides across water.

The canopy takes the ship propeller as an initial point of reference and abstracts the form through sinuous lines to reflect motion, rotation and cover. The apparent complexity of the canopy belies the simplicity of the repeated form.

Tagged with:

Kuwait City Tower

Posted in Competition by pierre forissier on August 15, 2008

board2

board3

Position: Assistant Architect for jmarchitect

Lead Architect/ Design Director: Jim Brennan

Date:2006

In developing the tower’s design, we undertook a simple visual analysis to identify the similarity of programme and aesthetic. We wanted to reflect the client’s aspirations in the tower’s design to ensure the building made a positive statement about who owns and occupies it.

The building’s design creates five distinct office zones arranged vertically throughout the 28 floors. The tower can be accessed via a triple height office entrance foyer with restaurant and retail functions below and a conference mezzanine above. The ‘gift’ acts as the key transition element between the upper and lower zones of the tower, creating a gallery and theatre amenity.

A holistic, integrated design approach works with the natural environment to create a comfortable, low-energy building that remains visually exciting. This would be achieved through detailed consideration and utilization of all the facades to control heat gains, heat losses and ventilation through the building. This strategy combines with the internal mechanical systems which are, in turn, driven by using as much free energy as possible.

jmarchitects was one of six architects practices (and the only firm based in the UK) to be short listed for this competition